Kokią Saulės Elektrinę rinktis? Pagrindiniai jų tipai

Kylančios energetikos kainos vis labiau slegia mūsų visuomenę savo finansine našta. Dėl šios priežasties vis daugiau žmonių pradeda ieškoti alternatyvų, kurios padėtų sutaupyti. Viena tokių – saulės elektrinė namams. Į paieškos sistemą įvedus šiuos žodžius galime rasti itin didelę saulės elektrinių pasiūlą. Tačiau nieko apie tai neišmanančiam žmogui gali būti sunku išsirinkti. Todėl parengėme šį straipsnį, kuriame apžvelgsime pagrindinius saulės elektrinių tipus.

Saulės baterijos ant stogo

Šiuo metu vienos populiariausių ir labiausiai paplitusių saulės elektrinių tipų yra vadinamosios fotovoltinės plokštės. Šio tipo saulės baterijos ant stogo yra skirstomos į du pagrindinius tipus: monokristalines ir polikristalines saulės plokštes.
saules elektrine namams

Monokristaliniai saulės moduliai

Tai seniausias ir labiausiai išplėtotas saulės baterijų tipas. Šio tipo saulės baterijos gaminamos iš vieno (monokristalinio) silicio saulės elemento. Šio proceso metu elementų kraštai nupjaunami, išlyginami ir užapvalinami, kad saulės elementai galėtų gaminti dar daugiau elektros energijos.

Monokristalinės saulės baterijos gaminamos iš aukščiausio grynumo silicio, todėl yra aukščiausios kokybės. Nors šie elementai yra brangesni, jie paprastai tarnauja ilgiau ir pasižymi didesniu efektyvumu. Šio tipo saulės elektrinė namams ne tik suteiks reikiamą elektros energiją, bet ir dėl savo juodos spalvos solidžiai atrodys ant jūsų namo stogo.

Polikristaliniai saulės moduliai

Šio tipo saulės baterijos ant stogo dar dažnai yra laikomos vidutinės klasės plokštėmis. 

Kaip ir monokristalinės saulės kolektorių plokštės, polikristaliniai elementai yra gaminami iš silicio. Tačiau, kaip sako pavadinimas, polikristaliniai elementai yra pagaminti iš daugelio kartų išlydytų silicio kristalų fragmentų. Dėl šios priežasties polikristaliniai saulės kolektoriai yra margai mėlynos spalvos, o jų efektyvumas bei tarnavimo laikas trumpesnis.

Skirtingai nuo monokristalinių elementų, polikristalinių elementų nereikia pjaustyti iš keturių pusių. Tai yra naudingiau aplinkai, nes susidaro mažiau atliekų. Bendrąja prasme šis procesas yra greitesnis ir pigesnis nei monokristalinių plokščių gamyba. 

Tačiau galime pastebėti tendenciją, kad šio tipo saulės baterijos ant stogo tampa vis didesne retenybe. Dėl savo techninių ypatybių žmonės dažniau renkasi monokristalines saulės plokštes. 

Autonominė saulės elektrinė su akumuliatoriais

Tačiau jei jums nereikalingas didelis energijos poreikis, autonominė saulės elektrinė su akumuliatoriais gali būti jūsų pasirinkimas. Tai puikus sprendimas tiems, kuriems prisijungimas prie pagrindinio elektros tinklo yra sudėtingas ar net neįmanomas. Pagamintą, bet nesunaudotą elektros energiją kaupsite specialiai įrengtuose kaupikliuose.

Verta pabrėžti, kad žiemą dėl didesnio debesuotumo, trumpesnių dienų ir sąlyginai mažesnės saulės šviesos, sugeneruojamas elektros energijos kiekis gali būti mažesnis. Todėl tikėtina, kad šiuo laikotarpiu jums gali neužtekti pakankamai elektros energijos. Dėl šios priežasties labai svarbu pasirinkti tinkamo galingumo saulės modulius ir baterijos talpą. 

Autonominė saulės elektrinė su akumuliatoriais yra geras pasirinkimas žmonėms norintiems kaupti elektros energiją savo namuose. Tačiau verta tinkamai įvertinti visus aspektus ir įsitikinti, kad autonominė saulės elektrinė su akumuliatoriais pilnai patenkins jūsų poreikius visais metų laikais. 

Hibridinės saulės elektrinės

Ši saulės elektrinė namams turi akumuliatorių energijai kaupti bei tuo pačiu gali tiekti perteklinę elektros energiją į pagrindinį elektros tinklą. Tai itin aktualu tuo atveju jei saulės elektrinės gaminama elektra viršija akumuliatoriaus talpą.

Lyginant, hibridinės saulės elektrinės yra ganėtinai panašios į įprastas. Hibridinėse sistemose dažniausiai skiriasi inverteris. Galios keitikliuose turi būti numatyta galimybė prijungti akumuliatorių. Dėl šios priežasties daugumai hibridinių sistemų elektros išjungimo metu suteikiama galimybė veikti ir kaip atsarginiam energijos šaltiniui.

Įsirengdami šio tipo saulės elektrinę ne tik ženkliai sumažinsite savo išlaidas, bet ir turėsite pakankamą energijos atsargą elektros dingimo atveju.

Saulės energija yra ne tik patikimas, bet ir ilgalaikis, ekonomiškas bei efektyvus energijos šaltinis. Tinkamai parinkta saulės elektrinė namams padės sutaupyti ir tuo pačiu leis apsisaugoti nuo netikėtų situacijų. Todėl negaiškite laiko ir kreipkitės į Solar Plant. Kompetentingi savo srities profesionalai mielai atsakys į visus jūsų klausimus ir padės išrinkti geriausiai jūsų lūkesčius atitinkantį energetinį sprendimą.
Back
Registruokitės pokalbiui
Registruokitės konsultacijai

    Palikite savo kontaktinę informaciją, o Solarplant konsultantai su Jumis kuo greičiau susisieks!